×

D60 - Plaatsen flenslift

Renovatie van een bestaande pompinstallatie in een horecakeuken (kelder) te Utrecht. Er is deze keer wel heel weinig ruimte beschikbaar maar wij hebben ingemeten dat de Flenslift weliswaar moet passen. Een mooie uitdaging dus. Hieronder wordt stap voor stap weergegeven hoe dat in zijn werk gaat.
 


1. In de kookkelder van het rustieke winkelpand treffen wij deze oude pompunit aan. Na vele jaren trouwe dienst wordt het nu toch echt tijd voor vervanging. De oude bestaande pompunit is versleten, stinkt en dient te worden vervangen. Er is hier gekozen om een nieuwe Flenslift FU230 door ons te laten inbouwen.
 


2. De versleten pompunit wordt eerst gedemonteerd tot onderdelen en kan daarna worden afgevoerd. In de plaats van deze versleten pompunit komt nu een moderne Flenslift FU230.
 


3. Op bovenstaande foto is de oude perspomp nog even te zien.
 


4. De versleten pompunit is gedemonteerd en kan nu uit de krappe betonput worden verwijdert.
 


5. De oude, nog gemetselde betonbak is inderdaad erg klein. Eerst nog maar eens even extra passen en meten.
 


6. Even de nieuwe Flenslift FU230 in de betonput passen. Het lijkt erop dat het gaat lukken.
 


7. De universele flensrand met gaatjes is hier gelukkig niet nodig. Hier ziet u hoe de flensrand met gaatjes deels is afgezaagt en daardoor gaat passen.
 


8. Deze foto laat zien hoe het bestaande riool middels een manchetbocht is aangesloten op de inlaat Ø 110 mm van de Flenslift. Op het riool zijn diverse afvoertoestellen aangesloten waaronder; enkele toiletten, twee spoelbakken en een vetafscheider welke afkomstig van de aangrenzende kookkeuken.
 


9. Met een beetje puzzelen, passen en meten kan ook de persleiding worden aangesloten. De persleiding is hier uitgevoerd in HD-PVC en kan een werkdruk aan van maar liefst 1,6 Mpa.
 


10. Hier zien wij duidelijk dat er maar zeer weinig ruimte over is om het leidingwerk aan te sluiten. De persleiding (donkergrijs) heeft een diameter Ø 50 mm.
 


11. Bijna elke pompinstallatie dient voorzien te worden van een volledig open beluchtingsleiding. Met name bij de Flenslift F230 is een goed werkende beluchting erg belangrijk. De Flenslift F230 is namenlijk voorzien van een pneumatisch niveausensor. Een dergelijk pneumatisch niveausensor bestuurd de perspomp middels luchtdrukmetingen in de pompinstallatie. Hiervoor zijn in de pompinstallatie geen onderhoudsgevoelige en/of bewegende vlotters benodigd. Een goede beluchting zorgt voor een juiste luchtdrukmeting. Op de foto hierboven is goed te zien hoe de open beluchtingsleiding wordt aangesloten (PVC Bocht Ø 75 mm).
 


12. Om contactgeluiden met de keldervloer te vermeiden wordt de Flenslift FU230 door onze monteur rondom aangevuld met schoon speelzand. Het speelzand stabiliseert en isoleerd mogelijke contactgeluiden (kleine pomptrillingen).
 


13. In een gestaag tempo zijn inmiddels alle benodigdheden via de keldertrap naar beneden gebracht. Boven op het speelzand komt nog een harde bovenlaag van speciecement. Hierop komt later het tegelwerk.
 


14. Het in hoogte verstelbaar vierkant grijze opzetstuk komt gelijk met tegelhoogte. De cementlaag daarintegen komt zeker niet te hoog en blijft bijvoorkeur ca. 5 cm (2x tegeldikte) onder de grijze tegelrand. De dragende cemenlaag zelf heeft een gewenste dikte van ca. 6-10 cm.
 


15. Nou vooruit dan, monteur even op de foto!
 


16. De cementlaag vormt straks een belangrijke ondergrond waarop de tegelvloer zal worden afgewerkt.
 


17. De bestaande tegelvloer is rondom het in hoogte verstelbaar en kantelbaar opzetstuk (deksel) keurig recht afgeslepen.
 


18. Zo ziet de Flenslift F230 eruit bij uitname van het putdeksel. Het rioolwater (hier niet zichtbaar) bevindt zich onder de direct uitneembare rode perspomp. Deze versnijdende perspomp is met een EPDM dichting rondom volledig luchtdicht afgesloten. Alle mechanische componenten kunnen middels snelkoppelingen direct worden uitgenomen voor mogelijk later inspectie, onderhoud, reparatie en/of vervanging.
 


19. De cementvloer moet nu eerst uitharden (drogen) alvorens we verder kunnen gaan met het tegelwerk. Het dient aanbeveling (veilig) de werkzaamheden tijdens het uitharden geheel af te dekken.
 


20. De volgende werkdag is de cementdekvloer uitgehard. Op bovenstaande foto is reeds begonnen met het afwerken van de tegelvloer. De nieuwe tegels zijn veel oplijkend met de bestaande tegels en uiteraard in overeenstemming met de opdrachtgeefster uitgezocht.
 


21. Er dient altijd even goed aandacht te worden besteed aan de afwerking van het tegelsnijwerk.
 


22. Ook de NWT Controller (besturing) is inmiddels vlakbij de pompinstallatie tegen de kelderwand gemonteerd en aangesloten. De NWT Controller is voorzien van diverse functies waaronder een akoestisch en visueel storingsalarm.
 


23. Oude situatie.

24. Nieuwe situatie met de Flenslift.
  
25. Hierboven zijn nog even de oude en nieuwe situatie onder elkaar afgebeeld. Bij de oude situatie lag een los smerig houten plaatdeksel bovenop de afgebeelde betonrand. Het oude deksel isoleerde geen pompgeluiden en rammelde als er overheen gelopen werdt. In de nieuwe situatie (met Flenslift) heeft de eigenaar een prachtig nieuwe en fluisterstille perspomp verkregen. Tevens wordt bij de inbouw van het standaard deksel versie ook een ingebouwde vloerput verkregen. De vloerput is hier haast niet zichtbaar middels het betegelbaar putdeksel.

 


26. Op deze afbeelding is nog eens duidelijk te zien hoe de Flenslift FU230 ondergronds kan worden weergegeven. Hopelijk heeft u na het zien van bovenstaand inbouwvoorbeeld, een beter beeld verkregen van de vele toepassingsmogelijkheden van onze uniek zijnde Flensliften. Mocht u alsnog vragen kennen over onze Flensliften of een der onze andere hoogwaardige kwaliteitsproducten, wij helpen uw vragen graag te beantwoorden.


Pompinstallaties B.V.
Fabrikant van drink- en afvalwater installaties
Kempenlandstraat 21
5262 GK VUGHT  (NL)
Telefoon: +31 (0)73 - 684 17 55
E-mail: info@pompinstallaties.nl 


© Copyright by Pompinstallaties B.V.